Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Roll down

2017.09.22

img_2039-edit.jpg

A gerinc négy féle mozgást képes elvégezni: előre és hátra hajlást, oldalra hajlást, csavaró és rugózó mozgást....
A csigolyák egymással szemben csak kis mértékben mozdulnak el, de az egész gerincoszlopra nézve igen jelentős mozgástartományt eredményez.
Előre hajlásban 1kb.90-200°-ot tud elmozdulni.


A gyakorlat közben a csigolya közti porckorongok első vége összenyomódik, míg hátsó része megnyúlik. Egyidejűleg a gerinccsatornát belülről borító szalagok valamint a sárga szalagok is rugalmasan nyúlnak, ezek végig futnak a gerincoszlop teljes hosszán. Ez a szalag előre hajlásnál és csavarásnál rugalmasan megnyúlik, de aztán visszahúzza a gerincet az eredeti állapotába.
Mivel a mozgás irányát az ízületi felszín szabja meg, ezért eltérő az egyes gerincszakaszokon. Az előre hajlás az ágyéki csigolyákat veszi igényben, mivel az ízületi felszíne az előre-hátra hajlást engedi meg, ezek az ízületek mozognak leginkább a mozdulat elvégzésénél. Ennek következményeképp a porckorongok elülső részét összenyomják, a hátsó szalagokat nyújtják, a sárga szalagok pedig aktiválják.


Előre hajlást a hasizmok végzik, ilyenkor a mély hátizmok, melyek a csigolyák mozgástengelye mögött helyezkednek el, a test egyenesen tartásakor a hasizmok ellen működnek, de törzs hajlításánál együttműködnek avval.
A gerincgyakorlatoknál, a mechanikai hatások megváltoztatják a vénás nyomást, attól függően, hogy milyen irányú a gerinc alakváltozása.


Az előre hajlító gyakorlatok akadályozzák a belső és hátsó gyűjtőerekben a keringést, valamint a vénás nyomás emelkedését. A vénás nyomás emelkedése a gerincvelőre is hat, ezáltal emelkedik.


Előre hajláskor viszont a gerinccsatorna hosszabbodik, ezáltal az alsó vége feljebb kerül, húzva magával a lófarkot és a lejjebb kilépő idegeket is. Így az idegek megfeszülnek, nyúlnak a rostokon futó erek, üregük beszűkül. Felegyenesedéskor visszatér minden az kiinduló helyzetébe. Ezért az alsó test idegeinek tornáztatója.


Ebből is láthatjátok milyen hatással vannak a gerincgyakorlatok szervezetünk működésére.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.