Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szamósza és paradicsom csatni

2018.02.24

 

Ez az egyik kedvenc receptem. Egy picit dolgozni kell vele, úgyhogy inkább hétvégére tervezd be! Én az indiai konyha szerelmese vagyok, úgyhogy általában ilyen ételekből állítom össze a menümet. ​A szamósza: fűszeres zöldségekkel töltött batyu, a csatni: szósz, amit paradicsomból készítek. Akkor csapjunk a közepébe!

Hozzávalók:

50 dkg liszt (köles)   

50 dkg olvasztott vaj

1 nagyobb krumpli

1 közepes répa

fél pohárnyi zöldborsó (kb 1 kg összesen)      

1 fej lilahagyma

1 teáskanál garam masala

1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál római kömény

chili ízlés szerint

A zöldségeket apróra vágjuk, együtt megfőzzük. Közben a hagymát olajon megpároljuk, beledobjuk a fűszereket és a megpárolt zöldséget kevés lével. Tovább sütjük még 1-2 percig, hogy krémszerű legyen. A lisztből, a vajból és vízből gyurmaszerű tésztát gyúrunk, 10-12 db golyót formálunk belőle, vékony, kerek lapokat nyújtunk. A lapok egyik felébe kis zöldséghalmokat teszünk, széleit bevizezzük, összehajtjuk, és körömmel összecsipkedjük, tehát félkör alakú táskákat kapunk. Ezeket a kis táskákat helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. 180°-ra előmelegített sütőben süsd, amíg kicsit pirosak nem lesznek.

Chatni

1 l paradicsomlé

4 evőkanál víz

2 evőkanál ghí vagy növényi olaj

2 kávéskanál fekete mustármag

2-3 finomra vágott erős zöldpaprika

5 szegfűszeg

2 babérlevél

1 5 cm hosszú fahéjrúd

1 kávéskanál római kömény

2 kávéskanál őrölt koriander

1 evőkanál finomra reszelt friss gyömbér

1 fokhagyma

1 kávéskanál só

4 evőkanál cukorhelyettesítő

 

A fekete mustármagot kipattogtatjuk a ghíben vagy olajban, majd a következő 6 fűszert és a gyömbért is hozzáadjuk, és 1 percig pirítjuk. Beleöntjük a paradicsomot, belekeverjük a fokhagyma és a sót, megkeverjük, majd fedő nélkül kis lángon 20-30 percig főzzük. Ekkor beletesszük az édesítőt, és további 5 percig nagy lángon főzzük, míg egy sűrű paradicsomszószt nem kapunk. Eltávolítjuk belőle a szegfűszeget, a babérlevelet és a fahéjrudat. Különösen sült csemegékhez ízletes.

Elkészítési idő: 40-50 perc.

Én a maradék zöldséget tálalom hozzá. Kiadós, laktató ebéd. A liszten lehet változtatni, még nekem is próba fázisban van. Valószínűleg a következő adagot Szaffi fittes lisztkeverékből készítem. Egészségetekre!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.