Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szent Péter halfilé, fűszeres tejszínes mártással

2018.02.24

Hozzávalók:

400 gr Szentpéter halfilé

1 ek olivaolaj

3 ek vaj

40 dkg vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1,5 dl fehérbor

2 dl főzőtejszín

1 tk borsikafű

2 ek tárkony

petrezselyem

1 kk kurkuma

só, bors, ételízesítő

0,5 l húsleves

rizs

parmezán

 

A mártást készítettem el legelőször. 1 evőkanál vajon megdinszteltem a hagyma felét, majd hozzáadjuk a darabolt petrezselymet és a tárkonyt, borsot. Picit kevergetjük, majd felöntjük 0,5 dl fehérborral. Hagyjuk, hogy elpárologjon és hozzáadjuk tejszínt. Ezt főzzük egy kicsit (pár percig), majd beletesszük az ételízesítőt (vegeta).

Második lépésként a sáfrányos risottónak estem neki. Ha nem vagy IR-es, érdemes basmati rizsből elkészíteni, mert sokkal puhább lesz, én viszont barna rizst használtam hozzá. De előtte még bekészítettem a halat a sütőbe.

Hal:

1 evőkanál olívaolajban elkevertem, a borsikafűvet, sót és borsot, valamint 0,5 dl fehér száraz bort. Ráfektettem sütőpapírral kibélelt tepsire és betettem 180°-on előmelegített sütőbe sülni. Kb. 30 perc.

Risotto:

Egy főzőedénybe tegyél 1 evőkanál vajat és azon dinszteld meg a vöröshagymát. Amikor ez megvan, add hozzá a fehérbort, hagyd elpárologni picit, ezután tedd hozzá a rizst. Kicsit kevergetjük és elkezdjük hozzátenni merőkanállal a húslevet. Ezt folyamatosan kell keverni, mert ettől lesz krémes. A főzési idő felénél adjuk hozzá a kurkumát vagy a sáfrányt. A vizet tovább adagoljuk, amikor látjuk, hogy magába szívta, egészen addig, míg el nem fogy. Kb. 20-30 perc. Amikor puha a rizs, kész a rizottó, levesszük a tűzről és hozzáadunk még 1 evőkanál vajat és reszelt parmezánt.

 

​Nekünk nagyon bejött! A párom, Gergő azt mondta máskor is így akarja a halat enni. :-)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.