Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A doshák

2017.12.28
A három alapelv
irányítja a test, az elme és a tudat funkcióit. Normális működésnél, védőhatárokat jelentenek a test számára, amikor ezek egyensúlya felborul, jelennek meg a betegségek, s ezeknek a folyamatok aktív résztvevői.
meghatározza egy egyén vágyait, ízlését. Szabályozzák a testszövet kialakulását, pusztulását, eltávolítják a méreganyagokat a testből.
az érzelmekért is ők a felelősek, de az értelemet, az együttérzést és a szeretetet, mint az emberi érzelmek legmagasabb rendjét is ők befolyásolják.
meghatározzák az egyén fizikai, szellemi, pszichológia felépítését. A tridosha egyensúlya szükséges az egészséghez.

 

A tridosha: vata, pitta, kapha
A tridosha egyensúlya szükséges az egészséghez.
A levegő elve tartja fenn a testi tüzet, a tűz korlátozásához viszont, a vízre van szükség, máskülönben a tűz elégetné a szöveteket.
Már a fogamzás pillanatában eldől az egyedi alkata valamennyi lénynek. Vagyis fontos tényezőként szerepel a szülők testében megnyilvánuló levegő, tűz és víz aránya.

 

A hét testtípus
vata
pitta
kapha
vata-pitta
pitta-kapha
vata-kapha
vata-pitta-kapha

 

 

Prakruti: alkat
prakruti, ami első teremtés, kreativitást is jelent. Ez a felépítés végigkíséri az egyént egész életén át, megváltoztathatatlan, genetikus.
a külső elemek változása, környezeti változások befolyásolják a testbéli folyamatokat.  Ez a belső és külső elemek kölcsönhatása kíséri végig életünket, s a vata-pitta-kapha elvei írányítják.
az egyén egészsége, teljessége az elemek egyensúlyban tartásával befolyásolható, vagyis diétával és életmódbeli változtatással, ellensúlyozhatóak a külső környezeti hatások.
e szerint az elv szerint gyógyít az ayurvéda. A gyógyításhoz azonban fontos, a vata-pitta-kapha, vagyis tridosha megértése. A betegségek kezeléséhez nélkülözhetetlen az egyéni alkat meghatározása.
Vikruti: állapot
Személyiségtípusunkat a három dosha aránya határozza meg, ha pedig felborul a doshák egyensúlya, ami előfordulhat a stressztől, lelki traumáktól, akkor válunk fogékonnyá a betegségekre, amit vikruti állapotnak neveznek.
 

 

 

 

 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.