Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A teremtés elmélete és az öt elem tana

2017.12.28
Teremtés elmélete
•A Prakruti első megjelenése a Kozmikus értelem (Mahad). Ebből jön létre az Ego (Ahamkar).
•Az Ego először a Satva segítségével, öt érzékszervbe és öt hajtószervbe jelenik meg, amik által megteremtődik az organikus világegyetem.
•Ezután a Tamas támogatásával létrejön az öt alapelem, amellyel létrehozza a szervetlen univerzumot.
•A Satva, mint teremtő erő (Brahma), a Tamas, mint potenciális pusztító erő jelenik meg. Önmagukban, mindketten inaktívak, tehát szükségük van egy harmadik energiára az aktivitáshoz. Ez az energia a Rajas, az aktív életerő és mozgó védőerő (Vishnu). 3 erő alkotja a legelső hangtalan hangot.
 
AUM- az legelső hangtalan hang

 

A 3 erő megnyilvánulása

Satva

öt érzékszervbe, mint fülek, bőr, szemek, nyelv, orr

öt hajtószerv van, amik a cselekvés szervei: száj, kezek, lábak, nemzőszervek, ürítő szervek
Elme a cselekvés és megismerés szerve együttesen
 
Tamas
 

öt alapelemben, ami az Éter (Akasha), a Levegő (Vayu), a Tűz (Tejas), a Víz (Jala) és a Föld (Prthvi).

 

Rajas

 

mozgás

mindkét elemet mozgásba hozza

 

 

Az öt elem
kep1.jpg
•a tudat, tulajdonképpen energia, ami az öt alapelem képében jelenik meg. Ez az öt elem: az Éter (tér), a Levegő, a Tűz, a Víz és a Föld.
•a világ a tudat manifesztálatlan állapotában létezett. Az egységes tudat ez állapotából nyilvánult meg a kozmikus hangtalan hang, az AUM. Ennek a hangnak finom rezgéséből jött létre az Éter eleme. Ez az elem mozgásba jött, s ennek lágy mozdulatai által jelent meg a Levegő.
•Az Éter mozgása súrlódást teremtett, ami hőt hozott létre. A hőenergia részecskéi erős fénnyé álltak össze, így jelent meg a Tűz.
•A Tűz melege által egy-egy éterikus elem föloldódott, és folyékonnyá vált, ami a Víz elemében nyilvánult meg.
•Ezek később megszilárdultak, s Földdé alakult. Tehát az Éter további négy elembe manifesztálódott.
•Minden szerves élő szervezet, növények, állatok és az ember is a Földből teremtett. A Föld tartalmazza ezen kívül az ásványi anyagokat is.
•Az öt elem, minden élőlényben, anyagban megvan. 

 

Az öt elem megnyilvánulása az emberi szervezetben
A Levegő eleme, mint a mozgás energiája, az izmok mozgásáért felelős, mint például a szív, tüdő, gyomor, belek, de még a központi idegrendszer mozgását is irányítja.
A Tűz az anyagcserében nyilvánul meg, az emésztőrendszerben az ember testében. Ezen kívül megjelenik még az agysejtek szürkeállományában, az intelligenciaként, valamint a szivárványhártyát és a testhőmérsékletet is működteti. 
A Víz eleme, az emésztőnedvek és nyálmirigyek kiválasztásában jelenik meg, de megtalálható a mucus membránjaiban, a plazmában és a citoplazmában. A testi víz, az élet vize. Minden testi szerv számára létfontosságú.
A Föld elem, a test szilárd szerkezetében nyilvánul meg, vagyis a csontok, a porcok, a körmök, az izmok, az inak, a bőr, és a szőrzet szerkezetéért felelős
 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.