Ayurvédikus testtípusok és jellemzőik

Születési testtípusok

Az egyéni alkat

Vajon hányan tettük már fel ugyanazokat a kérdéseket magunknak, mint például: Hogy lehet, hogy én ugyanazokat a dolgokat eszem, mint a barátnőm, de én mégis hízom tőle. 

Vajon mi az oka ennek? Az ayurvéda tudománya megkülönböztet minden élőlényt, vagyis mindannyian leszületünk egy minket meghatározó testalkattal, ami azért fontos, mert ez befolyásolja szervi működésünket, habitusunkat. Minden egyénnek megvannak az erősségei és gyengeségei. Ezt fontos figyelembe venni.

Tehát ugyanazokat az ételeket sem fogjuk egyformán jól megemészteni. 

Ez hosszú távon tüneteket fog produkálni az egészségünkben, ami később már betegség formájában realizálódik.

Az egészségmegőrzés szempontjából tehát elengedhetetlen, hogy megtudjuk, milyen testtípusba tartozunk. 

Nézzük meg tehát, mit is jelent az egyéni alkat


Prakruti= egyéni alkat

Ez a felépítés végigkíséri az egyént egész életén át, megváltoztathatatlan, genetikus.

A külső elemek változása, környezeti változások befolyásolják a testbéli folyamatokat. Ez a belső és külső elemek kölcsönhatása kíséri végig életünket, s a vata-pitta-kapha elvei írányítják.

Az egyén egészsége, teljessége az elemek egyensúlyban tartásával befolyásolható, vagyis diétával és életmódbeli változtatással, ellensúlyozhatóak a külső környezeti hatások.

E szerint az elv szerint gyógyít az ayurvéda. A gyógyításhoz azonban fontos, a vata-pitta-kapha, vagyis tridosha megértése. A betegségek kezeléséhez nélkülözhetetlen az egyéni alkat meghatározása.

Vikruti= jelen állapot

Személyiségtípusunkat a három dosha aránya határozza meg, ha pedig felborul a doshák egyensúlya, ami előfordulhat a stressztől, lelki traumáktól, akkor válunk fogékonnyá a betegségekre, amit vikruti állapotnak neveznek.


Az öt elem megnyilvánulása a testtípusoknál


Az öt elem 3 alapelvbe egyesül.

Vata dosha: Éter és Levegő

Pitta dosha: Tűz és Víz

Kapha dosha: Víz és Föld

Ez a három alapelv irányítja a test, az elme és a tudat funkcióit. Normális működésnél, védőhatárokat jelentenek a test számára, amikor ezek egyensúlya felborul, jelennek meg a betegségek, s ezeknek a folyamatok aktív résztvevői.

Meghatározza egy egyén vágyait, ízlését. Szabályozzák a testszövet kialakulását, pusztulását, eltávolítják a méreganyagokat a testből.

Az érzelmekért is ők a felelősek, de az értelemet, az együttérzést és a szeretetet, mint az emberi érzelmek legmagasabb rendjét is ők befolyásolják. Valamint meghatározzák az egyén fizikai, szellemi, pszichológia felépítését.

Már a fogamzás pillanatában eldől az egyedi alkata valamennyi lénynek. Vagyis fontos tényezőként szerepel a szülők testében megnyilvánuló levegő, tűz és víz aránya.

A tridosha egyensúlya szükséges az egészséghez.


Testtípusok

Az ayurvéda 3 fő testtípust és azok keverékeit különbözteti meg, összesen 7 félét tehát.

Vata, Pitta, Vata-Pitta, Pitta-Kapha, Vata-Kapha, Vata-Pitta-Kapha


A Vata dosha jellemzői


Alulfejlettek, mellkasuk lapos, szálkás izomzattal rendelkeznek. Vagy túl magasak vagy túl alacsonyak és vékony testalkatúak.

Bőr színük barna, tapintásra hűvös, durva és száraz, akár berepedezett. A kezük és lábuk általában hideg. Szemeik beesettek, kicsik, szárazak. Szempilláik vékonyak.

Hajuk göndör és ritka. Körmeik durvák és töredezettek. Orruk általában görbe és fölfelé forduló.

Étvágyuk és emésztésük változó. Az édes, savanyú és sós ízeket kedvelik. Vizelettermelésük ritka, székletük száraz, kemény.

Nyugtalan alvók, de jellemükre is igaz ez. Egyébként tevékenyek, állandó mozgásban vannak és kreatívak. Gyorsan járnak és beszélnek, ezért könnyen el is fáradnak


A Pitta dosha jellemzői


Bőrük színe lehet rézszínű, sárgás, pirosas vagy fehér. A bőr puha és meleg tapintású, több anyajeggyel vagy szeplővel. Hajuk vékony, selymes, melynek színe lehet vörös vagy barna, korai őszülésre és kopaszodásra hajlamos.

Szemük szürke, zöld vagy réz-barna, melynek kötőhártyája nedves és rézszínű. Körmeik puhák. Az orruk éles és a hegyén általában vöröses árnyalatú.

Jó az anyagcseréje és emésztés, valamint kiváló étvágy jellemző rájuk. Sokat tudnak enni és inni. Szeretik az édes, keserű, fanyar ízeket és a hideg italokat.

Alvásuk közepes hosszúságú és zavartalan. A kiválasztásuk jó és nagymennyiségű. Hajlamos az erős izzadásra. A testhőmérsékletük magasabb, így kezük, lábuk általában meleg. Nehezen viseli a meleget, a napfényt és a nehéz munkát.

Jellemzően nagyon intelligens, okos és jó kommunikatív képességű. Ambiciózus, szeret irányítani. Kedveli a jóllétet, általában jómódú, s ezt szereti mutogatni

.


A Kapha dosha jellemzői


Testalkata jól fejlett, túlsúlyra való hajlammal. Mellkasuk domború és széles. Izomfejlettségük jó, de az izmaik nem láthatóak.

Bőrük vastag, puha és olajos. Arcszínük világos, fényes, sápadt és hideg tapintású. Hajuk vastag, sötét, hullámos és puha. Szemük színe fekete vagy kék, szemfehérjük fehér, nagy és vonzó.

Rendszeres étvágyúak, de nem nagyevők, az emésztésük, akár a mozgásuk, lassú. Kedvelik a csípős, keserű, fanyar ízeket.

Kevésbé izzadnak. Alvásuk nyugodt és hosszú. Általában jó egészséggel rendelkeznek.

Nehezen tanulnak, de a hosszú távú memóriájuk nagyon jó. Mivel a Föld eleme erősen hat erre a doshára, ezért takarékos természetű, így általában jó módúak.

Toleránsak, nyugodtak, megbocsátóak, szeretetteljesek, de lehetnek mohóak, ragaszkodóak, irigyek és birtoklóak.

A kapha a dolgok összetartója. Összetartja és síkosítja az ízületeket. Támogatja a másik két doshát, érzelmi stabilitást nyújt.

© 2018 Timár Gabriella /Természetes gyógymódok szakértő, ayurvédikus terapeuta és Pilates oktató, tanár. Az oldal teljes tartalma szerzői jogi védelem alatt áll. A szöveget részben vagy egészben, illetve a képeket másolni, elektronikus vagy egyéb formában felhasználni kizárólag az oldal tulajdonosának írásos beleegyezésével lehet.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!