21 napos életmódváltás kihívás

2021.03.22

Itt a tavasz, könnyítsük meg szervezetünk munkáját!

Vágjunk is bele!

Egy 21 napos életmódváltás programba invitállak. Először is, azt kell majd meghatároznod, hogy milyen testalkatba tartozik valaki. 

Utána pedig indulunk is! :-)


2. nap

Vata: Elsődleges szempont, hogy stabilizálja az étvágyát, ezért keverje össze azokból a fűszerekből melyet a tájékoztatóban talál, és vegye be őket reggeli és vacsora előtt. Mától kerülje a nyers- (zöldségek, gyümölcsök) és a száraz ételeket (szendvics..stb). Fogyasszon meleg és főtt táplálékot!

Pitta: Fontos a napi 3-szori étkezés, minden fő étkezés egyformán fontos, ezért a reggelije se narancsléből álljon! Ha a fő étkezések között megéhezik nyers zöldséget és gyümölcsöt egyen!

Kapha: Őrölje porrá azokat a fűszereket, amelyeket a tájékoztatóban talált, és fogyassza el főétkezések után (ebéd és vacsora)! Vásároljon friss gyömbért és egyen meg 6-8 szeletnyit étkezések előtt! Ha ez nem megy, akkor porgyömbért is használhat.

(Porított fűszerkeveréket a maharishiajurveda.com oldalán is tud rendelni, ezzel időt takaríthat meg.)

3. nap

Vata: Vegyen egy jó minőségű hidegen sajtolt szezámmagolajat. Mától ezt használja főzéshez, valamint, néhány cseppel kenje be halántékát minden este. Ha álmatlanságban szenved, akkor kenjen pár cseppet mindkét talpára is.

Pitta: Dobja ki a margarint és az olajokat! Készítsen vagy vegyen ghí-t, amivel ételeit megfőzheti. (recept alább található) Ezek után hideges sajtolt olívaolajat használhat salátákhoz. Főzéshez használhat még napraforgóolajat is.

Kapha: Hagyja abba asz üdítők ivását, igyon tiszta vizet. Kerülje a hideg italokat, a vizet is langyosan fogyassza. Étkezések közben ne fogyasszon folyadékot (vizet) csak, ha muszáj, az is langyos legyen. A hideg elfojtja az emésztőtüzet. Kávét kizárólag 1-et reggel fogyasszon!

4.nap

Vata: Felébredéskor reggel 6-8 óra között igyon meg fél liter meleg vizet. Reggeli közben ne olvasson, mobilozzon, koncentráljon csak az evésre. Minden falatot legalább 30x rágjon meg, amíg pépes állagú nem lesz.

Pitta: Mától minden másnap fogyasszon csak kenyeret, annak mennyiségét is csökkentse a felére. Hagyja el a bort, sört, joghurtot, sajtokat, szójaszószt és az élesztős termékeket.

Kapha: A konyhaszekrényéből ajándékozzon oda minden olajat. Az ön típusának erre nincs szüksége.

5.nap

Vata: Ideje a kávé és tea adagot a minimálisra csökkenteni. Napi maximum 2 csészényit igyon, azt is kizárólag evés után. Mától próbálja meg elkerülni a mikrohullámú sütőt is!

Pitta: Csökkentse a felére a banán, citrusfélék, kávé, savanyúságok fogyasztását! Hagyja el a kólát és az egyéb üdítőitalokat! Ezek az ételek savasak, és ez növeli a pittában lévő tüzet.

Kapha: Dobjon kis minden süteményt, kekszet, pudingport. Végezzen a fehér cukorral!

Ha édességre vágyna fél teáskanálnyi mézet oldjon fel langyos vízbe. Dobja ki a konzerveket és a dobozos dolgokat. Csökkentse az ételadagokar!

6. nap

Vata: Dobja ki az üdítőket, kólát!!! A nap folyamán amikor egy kis energiacsökkenést észlel, egyen gyümölcsöt, vagy oldjon fel fél teáskanálnyi mézet egy kis meleg vízben!

Pitta: Mától kerülje a fűszeres és nehéz ételeket! A gyomorégés elkerülése végett is! Egyen több nyers és friss zöldséget, salátákat. Azokból a fűszerekből válogasson, amiket a tájékoztató lap tartalmaz!

Kapha: Napi fő teendője: szerezzen be teljes értékű gabonát, zöldségeket, gyümölcsöket és bab féléket, azokból, amit a tájékoztató lapja tartalmaz!

7. nap

Vata: Mától ne igyon hideg vizet a ételek után, főként ne a húsokra. Ha szükséges, fogyasszon langyos vizet!

Pitta: Dobja ki a konzerves és dobozos ételeit! A paradicsomkészítményeket hanyagolja, hiszen növeli a gyomorsavat, ha muszáj, főzéshez használjon frisset. Ki a cukorral! ☺ Bocsi. :-D

Kapha: Mától a zöldségleveseket főzze meg Ön saját kezűleg, friss zöldségekből. Vacsira kiváló Önnek. Este már ne egyen húst vagy halat!

8. nap

Vata: A mai nap a zöldségeké. Vegyen friss zöldségeket a piacon, és ebből főzzön gabonafélével együtt (rizs, tészta...stb) egytál ételeket! Konzerves és dobozos termékeket ne vásároljon többet!

Pitta: Az első hét túlélése után, ürítse ki a mélyhűtőjét, ajándékozza el a kávéfőzőt és a mikrót is!

Kapha: Nézzük milyen is egy tehén! Nagy, kerek...hmmm. Igen, igen. Ha nem mérsékli a tej és a tejtermékek fogyasztását, lassan elkezd Ön is hasonlítani szegény párára. Ezért mától csökkentse a felére ezeknek a termékeknek a fogyasztását! A sajtot pedig adja az éhező egereknek!

9. nap

Vata: Ne aggódjon, hogy valamit nem úgy sikerült véghez vinnie a tervből, ahogy az meg van írva! Élvezze az életet és azt, hogy most már lépéseket tesz az egészsége érdekében!

Pitta: Fedezze fel, hogy a kávéfőzésen kívül egyéb tevékenységekre is használható konyhája! Főzzön valami egészséges teljes értékű ételt!

Kapha: Mától a búzát hagyja másoknak, éhező gyerekeknek, akik alultápláltak! Hízlal. Próbálja ki a hajdinát, árpát, rozst, ha nem gluténérzékeny! A hajdina mehet.

10.nap

Vata: Mától kerülje a nyers gyümölcsök, zöldségek fogyasztását! Főtt ételeket fogyasszon, de ügyeljen, hogy egyszerre 2-3 összetevőt keverjen össze!

Pitta: Mától az ecet és a fehérbor is vesszen a kávéval együtt! ☺ Ha kell egy kis kedélyjavító, akkor igyon egy csésze teát vagy menjen ki egy picit a levegőre!

Kapha: Mától az a több kilónyi cukor, ami a szekrényben lapul, jótékonysági célokat lát el. A szomszédja biztosan hasznát veszi majd a lekvárok befőzéséhez. ☺ Nincs több cukor, édesítő és édesség.

11. nap

Vata: Mától, ha salátát eszik, mindig olajjal, szószokkal egye, ami ellensúlyozza hatását.

Pitta: Ha azt gondolta, hogy már mindent elvettünk Öntől az előző héten, megnyugtatom, hogy lehet még fokozni. Csökkentse a heti húsbevitelt maximum heti 4 alkalomra. Pár nap múlva érzékelni fogja, hogy rengeteg energiája szabadult fel.

Kapha: Elvonási tünetei lehetnek, depresszióval küzdhet a mai napon. Sajnálom. Azt gondolja, ennél rosszabb már nem is lehetne, de megnyugtatom, hogy igen. A következő a listán, amit kihúzunk a kávé lesz. Várom Önt szeretettel fülakupunktúrára, hogy csökkentsük a tüneteket! :-D

12. nap

Vata: Napi 1 csésze kávé vagy tea fogyasztása engedélyezett. Ha dohányzik, annak adagját csökkentse a minimumra!

Pitta: Ma próbálja ki a tofut!

Kapha: Mától egyharmadával csökkentse az ételek mennyiségét! Bármennyire is sóvárog édesség után, nem szabad! 1 teáskanál mézet oldjon fel langyos vízben, ha nagyon muszáj! Fűszerezze erősebben az ételeit, ez segít leküzdeni a sóvárgást!

13. nap

Vata: Kerülje a kekszek, sütemények, chips-ek habzsolását, amivel eddig az idegeit próbálta nyugtatni! Ha férjezett, jelezze ezt az "urának", mert akár egy rosszul elhelyezett fogkefe miatt a férfiak rémálmává válhat 1 pillanat alatt! ☺ Ha nasira vágyik, egyen friss gyümölcsöt a listájáról nyersen vagy párolva.

Pitta: Hú, ma nehéz nap vár Önre! Nézzen be a spaizba. Ha talál nagyi lekvárt, azt ajándékozza tovább! Ha abban reménykedett, esetleg a fagylalt maradhat a mélyhűtőbe...aminek már üresnek kéne lenni, akkor tévedett. Ki a fagyival! A fagyi az ellenségünk! ☺

Kapha: Mától ételeit 2-3 összetevőből állítsa össze. Ha csak babot eszik nagy mennyiségben, az is megterheli emésztőrendszerét, de ha egy kis babot és egy kis riszt eszik, máris könnyebb lesz. Ha előre készít ételeket nagyobb mennyiségben, arra mától figyeljen, hogy maximum 2 napig tárolhatja hűtőben! Bár frissen elkészítve ajánlott. Persze ez akkor jöhet össze, hogyha kilép a munkahelyéről. ☺

14. nap

Vata: El a kezeket a chipstől, keksztől és mindenféle száraz ételtől! Fogyasszon gyümölcsöt desszertnek!

Pitta: Már két hét letelt. :-D Bontson kis egy üveg bort és ünnepelje meg a mai napot!

Kapha: Gratulálunk! Még életben van. :-D Ennek örömére fussa körbe hússzor a konyhát, ha túl kicsi, mehet az egész lakás! Főzze meg kedvenc olasz ételét ünneplésként!

15. nap

Vata: Napi 1 étkezése csak gyümölcsöt és gabonát tartalmazzon, amit saját kézzel készít!

Pitta: A mai naptól hagyjon el minden erjesztett étellel, kivéve a kenyér, ha nincs semmilyen ételallergiája!

Kapha: Ki a dugi pudinggal, ezt ma megeheti! ☺ Sokáig nem lesz benne része.

16. nap

Vata: Már a 3. hétbe léptünk! Ünnepelje meg, és egyen valahol valami finomat! ☺

Pitta: A mai naptól a banán, a citrusfélék és a savanyúságok is kerüljenek le az étrendről! Ezek növelik a gyomorsavat.

Kapha: A tejtermékek fogyasztását csökkentse havi 1-2 alkalomra. Felezze le kávé adagját!

17. nap

Vata: A mai naptól kerülje el a gyorséttermeket, mint a pestist! Egyen levest, készüljön fel valami ropogtatnivalóval (csonthéjasok, gyümölcs)!

Pitta: Kezdjen el főzni, de ne konzervből!

Kapha: Ne feledje étkezés előtt a fűszereket bevenni és főzzön is velük!

18. nap

Vata: A mai naptól kerülje el a gyorséttermeket, mint a pestist! Egyen levest, készüljön fel valami ropogtatnivalóval (csonthéjasok, gyümölcs)!

Pitta: Kezdjen el főzni, de ne konzervből!

Kapha: Ne feledje étkezés előtt a fűszereket bevenni és főzzön is velük!

19. nap

Vata: Száműzze a fehér cukrot, helyettesítse finomítatlan cukorral. Dobja ki a dugi süteményeket, chips-eket! Főzzön egy finom almakompótot fahéjjal! ☺

Pitta: A mai nap egye meg a jégkrémet a nagyi lekvárjával együtt! Egy darabig ilyen kombinációt nem fog enni. :-D

Kapha: A mai naptól korlátozza a hús és halak fogyasztását heti 2 alkalomra! Ezt ebédre fogyassza és ne keverje tejtermékekkel!

20. nap

Vata: A mai nap ürítse ki a mélyhűtőjét, dobja ki a feldolgozott ételeket! Ez a pizzát, fagyit is érinti!!!

Pitta: Hívja meg egy Vata típusú barátját, aki előtt tündökölhet új szakács tapasztalataival!

Kapha: A mai nap hívja meg egy Vata és egy Pitta típusú barátját vacsorára! Készüljön valami finom vegetáriánus étellel, kápráztassa el őket! Ők általában nem konyhatündér típusúak. ☺

21. nap

Vata: Naponta 2 étkezése legyen húsmentes, az egyik gabonából, a másik zöldségekből készüljön! Nagyon jó úton halad! ☺ Kerülje a száraz, hideg, nyers ételeteket! Reggelente igyon 2 nagy pohár langyos vizet. Étkezések előtt ne feledje a fűszerkeverékét! Hagyja el a kávét, teát, cukrot, cigarettát!

Pitta: Dicsérje meg magát, és ismerje be, hogy sokkal rosszabbnak gondolta ezt a 21 napot! ☺ Kerülje a savas, savanyú és csipős ételeket, valamint a sülteket is! Vigyázzon a túlevéssel és ügyeljen, hogy naponta háromszor étkezzen!

Kapha: Kerülje az olajos és az állati eredetű ételeket! Használjon fűszereket! Szorítkozzon napi két étkezésre!

© 2018 Timár Gabriella /Természetes gyógymódok szakértő, ayurvédikus terapeuta és Pilates oktató, tanár. Az oldal teljes tartalma szerzői jogi védelem alatt áll. A szöveget részben vagy egészben, illetve a képeket másolni, elektronikus vagy egyéb formában felhasználni kizárólag az oldal tulajdonosának írásos beleegyezésével lehet.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!