Belső tavaszi nagytakarítás előtti gondolatok

2021.03.22

Itt a tavasz, bár ez még nem olyan szembetűnő az időjárást tekintve. De mindenesetre itt a belső nagytakarítás ideje. Ez nem csak azt jelenti, hogy megszabadulunk rossz életmódbeli és étkezi szokásainktól, de az érzelmi terhektől is.


Kezdjük az elejéről!

A mai táplálkozástan szerint az egészséges táplálkozás azt jelenti, hogy annyi energiát juttatunk a szervezetbe, amennyire valójában szüksége van.

Mitől függ, hogy naponta mennyi táplálékra van szükségünk? Függ az egyén nemétől, életkorától, aktuális testtömegétől, fizikai tevékenységétől, sportolási szokásaitól.

Az egészséges táplálkozás nagy részét, a gabonafélék alkotják, majd zöldség-főzelék-gyümölcs.

Kis mértékben hús-tejfélék, és minimális értékben a zsírok és a cukor.

Ez az látásmód picit leegyszerűsíti az embert és annak működését.


Prakruti= egyéni alkat

Ez a felépítés végigkíséri az egyént egész életén át, megváltoztathatatlan, genetikus.

A külső elemek változása, környezeti változások befolyásolják a testbéli folyamatokat. Ez a belső és külső elemek kölcsönhatása kíséri végig életünket, s a vata-pitta-kapha elvei írányítják.

Az egyén egészsége, teljessége az elemek egyensúlyban tartásával befolyásolható, vagyis diétával és életmódbeli változtatással, ellensúlyozhatóak a külső környezeti hatások.

Vikruti= jelen állapot

Személyiségtípusunkat a három dosha aránya határozza meg, ha pedig felborul a doshák egyensúlya, ami előfordulhat a stressztől, lelki traumáktól, akkor válunk fogékonnyá a betegségekre, amit vikruti állapotnak neveznek.

A testnedvek: levegő, tűz,víz elemei. Ezek határozzák meg az élettani folyamatokat a testben. Ezek egyensúlyának zavara okozza a betegségeket.


Másrészről fontos, hogy az emésztőrendszer jól működjön. 

Mivel a mai ember a nap szinte 24 órájában ül vagy fekszik, teljes mozgáshiányos állapotban él.

A mozgás az egészség szempontjából kiemelkedően fontos.

Mivel nincs meg a megfelelő mozgás, sokkal kevesebb energiára (táplálék által bevitt) van szüksége a testnek.  Az emberek keveset vagy semmit mozognak és sokkal többet esznek, mint kellene.

Először is, a mozgás beindítja az anyagcsere folyamatokat.

Másodszor, mivel folyamatos stressz ér bennünket, amivel, ha nem mozgunk, nem meditálunk, a  kortizol szintet emeli, ez fokozza az inzulintermelést, és növeli az éhségérzetet.Agni- a biológiai tűz: az egészség kulcsa

Mi is az az agni? 

Az agni az a hőenergia, irányítja az anyagcserét és az emésztést.

A gyomorban, sav formájában lebontja az ételeket, így segítve azok emésztését.

De az agni jelen van minden szövetben és sejtben. Megsemmisíti a mikro-organizmusokat, idegen baktériumokat, mérgeket a gyomorban és a belekben.

Tehát, mint láthatjuk a hosszú életünk, attól függ, hogy milyen az agni működése.

Ha a tridhosha zavara folytán az agni meggyengül, az hatással lesz az anyagcserére, ami által romlik a test ellenálló képessége, vagyis az immunrendszer gyengül.

A táplálékok emésztetlenül maradnak, felhalmozódnak a vastagbélben. Ez a méreganyag eltömíti a beleket és a vérereket többek között. Kémiai változások útján, így méreganyagot termelnek, amik aztán belépnek a keringésbe. Idővel ezek felhalmozódnak testünk gyengébb részén, ahol szervgyengeséget okoznak. 

Ezt nevezzük betegségfolyamatnak. Azt, hogy a folyamat, hol fog problémát generálni, az alkati tényező. Tehát, ha tisztában vagyunk, milyen alkattal születtünk, és ennek megfelelően étkezünk és élünk, akkor egészségünk hosszútávon megőrizhető.


Mit tegyünk hát?

  • Együnk kevesebbet, olyan ételeket válasszunk, ami a testalkatunknak megfelelő!
  • Mozogjunk többet friss levegőn, hogy az anyagcserénk beinduljon!
  • Meditáljunk, oldjuk a szorongást!
  • Amennyiben olyan érzelmekkel küzdünk, amelyekre felfigyeltünk, és zavaróan befolyásolják az életünket, keressünk meg egy kineziológus szakembert, aki segít szembe nézni velük!

Élvezzük az ÉLET-et!

© 2018 Timár Gabriella /Természetes gyógymódok szakértő, ayurvédikus terapeuta és Pilates oktató, tanár. Az oldal teljes tartalma szerzői jogi védelem alatt áll. A szöveget részben vagy egészben, illetve a képeket másolni, elektronikus vagy egyéb formában felhasználni kizárólag az oldal tulajdonosának írásos beleegyezésével lehet.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!