Csak lélegezz!

2021.05.16

Valószínűleg sosem gondoltatok még bele, hogy micsoda csoda az emberi test!


Ahogy Pilates mondta:"A légzés az első és a legutolsó dolog az életben."

És milyen igaza volt.

Most még leginkább fontos, hogy figyeljünk arra, hogy légzőrendszerünk rendben legyen.

Nézzük is hogy vagyunk összerakva! 

Az egész tested izmok segítségével mozog, így hát a ki- és belégzés során is számos izom segíti a légzés mechanikáját.  

  • nagy mellizom (musculus pectoralis major) 
  • kis mellizom (musculus pectoralis minor) 
  • bordaközti izmok (musculi intercostales) 
  • széles hátizom (musculus latissimus dorsi) 
  • elülső fűrészizom (musculus serratus anterior) 

Ahhoz, hogy tüdőnk vitálkapacitása növekedjen, illetve jól működjön, fontos a vállöv helyes pozicionálása is. Ezt kiegészítendő, hogy egyes gerincproblémák vagy hanyag testtartás ezt negatívan befolyásolja. Tehát fontos az izmaink aktivitásával ezen is dolgozni.

De tudjuk-e vajon, hogy a számunkra oly automatikus dolgok, mint a légzés, milyen hatással van szervezetünkre?

Azt tudtad-e, hogy légzéskor a vérnyomás is változik, belégzéskor csökken, kilégzéskor nő?

Az 1960-as években Dr. Grubich Vilmos betegein tesztelte hatását. Pár perc mély légzés után a vérnyomás jelentősen lecsökkent. Azonban ahhoz, hogy tartósan csökkentsük naponta háromszor 5 percig legalább 2-3 hónapon keresztül.

Természetesen a légzés más élettani hatást gyakorol a szervezetünkre, de ezekről majd a legközelebbi posztokban lesz szó, egy plusz kis gyakorlati tanáccsal kiegészítve. 

Tehát ne felejtsd el! Tárd ki a karod és lélegezz mélyen mellkasba!


A magas vérnyomás lelki eredete


Valószínűleg már többen tudjátok, ti, akik a test-lélek-szellem egységében gondolkodtok, hogy minden betegségfolyamat vagy tünet lázadó lelkünk megnyilvánulása. 

A sejtjeidben minden méreganyag lerakódik, a lelki méreg is. Az idegrendszer által, minden érzelmünk egy-egy szervvel párosul. Tehát, ha sokszor mérgelődsz, aggódsz, az mind kivetül. Így mindenkinek érdemes elgondolkodnia saját életén és érzelmein, és ezeket a blokkokat feloldani mihamarabb!

Nézzük mit is jelez számunkra a magas vérnyomás problémája!

"A magas vérnyomásban szenvedő ember nagyon hasonló mechanizmust él meg, mint ahogyan egy főzőkukta működik. Mivel gyakran túlérzékeny vagyok, és magamat rosszul irányítom, előfordulhat, hogy hosszú időszakok alatt olyan gondolatokat, érzelmeket halmozok fel, amelyeket nem juttatok kifejezésre. A dühömet, bosszúságaimat lenyelem, így forrongok belülről. Szintén hajlamos lehetek a halogatásra, arra, hogy félelemből vagy önbizalomhiányból későbbre halasszak olyan dolgokat, amiket el kell mondanom vagy meg kell tennem. Ennek következtében nagy belső feszültséget érzek, mivel ezek a feladatok már hegyként tornyosulnak előttem, s nem tudom, hogy képes leszek-e arra, hogy a terveimet megvalósítsam. Az is lehet, hogy felnagyítom a problémákat, s a bűntudatom miatt csak növekszik bennem a nyomás, a feszültség. Mindennek az irányítására, és az életem helyzeteinek megoldására irányuló vágyaim csak növelik ezt a nyomást, amely akár tarthatatlanná is válhat. Mivel nagyon mely félelmeket táplálok az esetleges elutasításommal kapcsolatosan, veszélyben érzem magam, és védekező pozícióban maradok. A magas vérnyomásom lehet erőteljes halálfélelem következménye is, akkor is, ha ez tudatos, akkor is, ha ez esetleg csak tudat alatt működik bennem. Esetleg tükrözheti azt is, hogy az életet maximálisan ki szeretném használni, a saját magamnak kitűzött céljaim megvalósítása érdekében. Jobb, ha megtanulom egészen finoman, lassan kiengedni a gőzt magamból. Így elkerülhetem a felhalmozódást, amely esetlegesen robbanáshoz vezethet. Megtanulok bízni magamban."

Forrás: Jacques Martel Lelki eredetű betegségek lexikona

Milyen illóolaj segíthet a harmónia elérésében?


Egyes illóolajok jótékony, nyugtató hatásával már sokan tisztában vagytok. Azonban, mint minden gyógynövényt vagy illóolajat keverékben érdemes használni.

A Peace keveréke pár percen belül csillapítja a forrongó énedet.  Összetevői között szerepel a  levendula, ilang ilang is. Illata nem tolakodó, hiszen tartalmaz friss illatot is, mint például a fodormenta.

A keverékről alább olvashatsz picit többet.© 2018 Timár Gabriella /Természetes gyógymódok szakértő, ayurvédikus terapeuta és Pilates oktató, tanár. Az oldal teljes tartalma szerzői jogi védelem alatt áll. A szöveget részben vagy egészben, illetve a képeket másolni, elektronikus vagy egyéb formában felhasználni kizárólag az oldal tulajdonosának írásos beleegyezésével lehet.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!