Téli időszak nehézsége. Hogyan találjuk meg mégis a harmóniát?

2021.01.08

Sokáig nem voltam kibékülve egy-egy évszakkal, ilyen volt számomra az ősz és a tél is. 

Nem tudtam értékelni az évszakok által nyújtott lehetőségeket, mint például télen a lecsendesedést, magunkba fordulást.

Hála az égnek ez mára megváltozott!

Kiváncsi lennék, ki hogy éli meg ezeket! :-)

A tél varázsa valahogy számomra mégis a karácsonyi időszakkal átjön. Na de mi van utána, amikor véget ér a csillogás, a fenyő illatú lakás, a napi ötszöri porszívózás..mert hát az is a fenyővel jár.... :-)?!

Az utóbbi években rengeteg dolgot tanultam magamról, és sok olyan dolgot megtanultam értékelni vagy elfogadni, ami addig nem ment. 

Elfogadtam, hogy itt, ahol most élek, nem lehet örök nyár. Azért nem mondom, hogy nem hiányzik a mediterrán éghajlat. :-)

"Egyedül te magad teremthetsz békét meghasonlott lényed egymással harcoló részei között! ...

Lépj ki Mája szembefordított tükrei közül, amelyek saját arcod megsokszorozott, egyre távolodó, homályosuló rémképeivel ijesztgetnek számtalan álnév alatt.
Az Isteni Fény ragyogása nem vet mulandó árnyékot. ..."
Szepes Mária


De mi az amit a téli időszak szimbolizál?

A tél a befelé fordulás, számvetés időszaka is, ez inkább a decemberi időszak. A januári hónapok már a Vízöntő jegyében az újat, a haladást, a tervek megvalósítását jelképezik, érdemes az addig megvalósítatlan álmainkra, céljainkra koncentrálni. Tervezz és cselekedj!

Az biztos, hogy egy depresszióra hajlamos embert igen csak megvisel ez az évszak, hiszen kevesebb a napfény, a lehetőségek, és erről az évről ne is beszéljünk. Aminek számomra ugyanúgy megvan a szimbolikája. 

Az ingerszegény időszak ez esetben sokkal több teret engedett-enged az egyéni élményeknek, önmagunk megismerésének. 


Hogyan éld túl a telet?

Fókuszálj magadra és a lelkedre? Kérdezd meg magadtól, mint egy gyermektől, mi az ami az adott pillanatban igazán boldoggá tenne? És tedd meg! 

Találj vissza önmagadhoz, és a szeretteidhez! Ezek az igazán fontos értékek szerintem, nem a tárgyak, hiszen mit viszel magaddal majd, ha egyszer elhagyod a földi létet?! Ott csak TE leszel a lelkeddel és jó esetben a szeretteid körében.

"Aki kifelé tekint, álmodik, aki befelé, az ébred."

Carl Gustav Jung

Főzz teljes értékű, meleg ételeket! Érdemes a főzelékféléket előnyben részesíteni. Kerüld a hideg, száraz ételeket, mint pl.: saláták, szendvicsek...stb. 

Igyál meleg, fűszeres teákat, amelyek igazi lélekmelegítő hatásúak!

A TV és a Facebook helyett olvass el egy jó regényt, amire eddig nem volt időd, illetve te nem teremtetted meg saját magad számára! 

Mindennap menj ki a természetbe sétálni, legyen ez egy park, erdő, folyó- vagy tópart! 1 óra elég, hogy visszatalálj önmagadhoz, letisztuljanak az addig fejedben keringő gondolatok, az elméd elcsendesedjen, és a természet energiája által helyreálljon a harmónia benned.

Én minden reggel 30 percet szánok az ébredésemre, szó szerint. :-D Ez idő alatt egy rövid hálaadással kezdek (így sikerül felfedeznem újra akár, az addig természetesnek vett pozitív dolgokat az életemben), utána van 2-3 mantra, amit szeretek meghallgatni. Kezdd a napod pozitívan!!! A folytatása is másmilyen lesz, hidd el! Illetve ne hidd el, tapasztald! :-D

Tudtad, hogy a sport milyen jó hatással van az immunrendszerünkre, az idegrendszerünkre, és a kedélyállapotunkra? Csináld! Nem mondom, hogy állj bele egy 1,5 órás kemény edzésbe. Kezdj bele egy olyan mozgásformába, ami hozzád közelebb áll, legyen ez jóga, pilates, aerob típusú edzések..stb. Mértékletesség elvén mozogj, kezdd felépíteni a rendszered, ez a legfontosabb, ha csak heti 2x sikerül először időt szakítani erre, nem baj. Ez a te időd! Egy idő után ezt érzékelni, értékelni fogod az erre szánt időt.

Menj el egy jó ayurvédikus meleg olajos masszázsra, ami harmonizálja az idegrendszert is!

Mindennap zárd a napot azzal, hogy legalább 1 pozitív dolgot kiemeltél belőle magadnak! (pl.: de kedves volt a pasi ma, aki kinyitotta nekem az ajtót)

Ha jó indulatot, kedvességet vársz, először legyél te méltó erre! Légy kedves embertársaidhoz! Tedd meg az első lépést, és tapasztald meg, milyen, amikor kedvesen "Jó reggelt" kívánsz valakinek, kedvesen segítesz egy idős embernek a csomagjával, vagy átkíséred őt a zebrán. Ez az emberség. Ebben a gépiessé tett világban, igazi kuriózum. 


Mit nyújtott számunkra a természet?

Levegőt, oxigént.

Színeket, melyek hatással vannak szervezetünkre.

Gyógynövényeket. Gyógynövény szinte minden természetadta növény, fa, cserje, bokor, virág. Az ezekből kinyert illólajokat, fűszereket használjuk bátran hatásuk szerint! Kontraindikációkat betartva. Használjunk melegítő hatású fűszereket, illóolajokat, mint pl.: fahéj, gyömbér..stb.


Hála az időnek, amit a saját lelkem megértésére szántam, a régi, frusztrált énem már  a múlté, nem határoz meg, ha esik az eső, vagy nem süt a nap. Én vagyok a saját Napom. :-)

"Fordítsd az arcodat a nap felé és minden árnyék mögéd kerül."

Helen Keller


© 2018 Timár Gabriella /Természetes gyógymódok szakértő, ayurvédikus terapeuta és Pilates oktató, tanár. Az oldal teljes tartalma szerzői jogi védelem alatt áll. A szöveget részben vagy egészben, illetve a képeket másolni, elektronikus vagy egyéb formában felhasználni kizárólag az oldal tulajdonosának írásos beleegyezésével lehet.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!